Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Λίγα λόγια για τους σκόρους
Ο σκόρος ανήκει στην ίδια τάξη με την πεταλούδα, στα Λεπιδόπτερα (Lepidoptera), ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από αυτήν. Τα περισσότερα είδη είναι νυκτόβια, αλλά υπάρχουν και ορισμένα ημερόβια. Συνήθως δεν έχουν έντονα χρώματα, ενώ η κύρια μορφολογική διαφορά τους με τις πεταλούδες βρίσκεται στις κεραίες και τα φτερά τους. Σε αντίθεση με την ενήλικη νυχτοπεταλούδα, η προνύμφη, γνωστή και ως σκόρος, κάποιων ειδών, τρέφεται με ίνες από ρούχα, ειδικά όταν αυτά έχουν σκόνη, τρίχες, ή λεκέδες από ποτά ή ούρα. Ο σκόρος συναντάται στην Ελλάδα σε τρεις κατηγορίες: τον σκόρο των μάλλινων ειδών και υφασμάτων (Tinea Pellionella Zeller), στον σκόρο των τριχών και ενδυμάτων (Tineola Biselliella Hummel) και στον σκόρο των χαλιών (Trichphaga Tapetzella Linnaeus).
Σκόρος μάλλινων ειδών & υφασμάτων (Tinea Pellionella Zeller)
Είναι μικρή πεταλούδα, μήκους 9-13mm, που ζει σε σπίτια, έχει προβοσκίδα μικρή ή υποτιπώδη και γναθικές προσακτρίδες μακριές και κνήμες στα πίσω πόδια. Τοποθετεί τα αυγά σε γουναρικά και μάλλινα είδη και οι νεαρές προνύμφες καταστρέφουν τις τρίχες κόβοντας τις από τη βάση τους, για να κατασκευάσουν μια θήκη μέσα στην οποία κρύβονται και αναπτύσσονται και την οποία τραβούν πίσω τους όταν μετακινούνται. Στη θήκη αυτή η προνύμφη μεταμορφώνεται σε χρυσαλλίδα (νύμφη).
Σκόρος τριχών & ενδυμάτων (Tineola Bisselliella Hummel)
Είναι είδος κοσμοπολίτικο. Το κεφάλι έχει χρώμα σκοτεινό ώχρας, τα μπροστινά φτερά κίτρινο και τα πίσω καστανό. Οι προνύμφες καταστρέφουν τα προϊόντα από μαλλί, τρίχες ζώων, γούνες και γενικά κάθε υλικό που περιέχει κεραμοειδή ιστό. Από το υλικό αυτό, η προνύμφη φτιάχνει σωληνοειδή θήκη μέσα στην οποία αναπτύσσεται. Το είδος αυτό αποτελεί τον κοινότερο εκπρόσωπο σκόρου στα σπίτια.
Σκόρος χαλιών (Trichphaga Tapetzella Linnaeus)
Τα φτερά του έχουν χρώμα μαύρο τεφρό στη βάση και λευκό στη κορυφή. Έχει τις ίδιες συνήθειες με τον σκόρο Tinea Pellionella Zeller, αλλά είναι πιο σπάνιο και κατά προτίμηση, προσβάλλει μάλλινα υφάσματα, χαλιά και προϊόντα από δέρμα και τρίχες. Δεν κατασκευάζει θήκη, αλλά επιστρώνει τις στοές που ανοίγει στα προϊόντα που καταστρέχει.
Επικοινωνήστε μαζί μας